Dietë e shëndetshme

Një dietë e shëndetshmena ndihmon qëtë mbajmëosetë përmirësojmëshëndetin tonë dhe çka është më e rëndësishme ndihmon në luftën ndaj problemeve shëndetësore të tillasi:sëmundjet kardiovaskulare, obeziteti, diabeti, hipertensionidhe kanceri.Një dietë e shëndetshmepërfshin kryesisht konsumin efrutave, perimeve dhe drithërave, por edhe mishin dhe prodhimet e detit në sasi të moderuar për të kënaqurkërkesat përenergji, por edhe për të furnizuar  organizmin me lëndët ushqyese thelbësore siç janë proteinat,karbohidratet, vitaminat dhe fibrat bimore.

Më poshtë do të gjeni një shembull të një diete të shëndetshme.

E HENE

Mëngjesi

•           1 gotëqumësht 1.5%  yndyrë

•           1 fetëbukë e zezë 30 gr, 1 lugëkafegjalp

•           1 luge kafejemjaltë

Paradreke

•           1 mollë + kanellë

Dreka

•           120 gr filetoviçinëzgarëosefurrë

•           1 pjatësallatë (150gr) + 1 lugësupevajulliri

•           perimeturlinëfurrë

  • 1 fete bukë e zezë 30 gr

Mbasdite

•           1 kostotal  0 %  + 1 lugë supestafidhe + 5 bajame

Darka

•           1 grusht luleshtydhe

E MARTE

Mëngjesi

•           1/2 gotëlëngportokalliishtrydhur

•           1 vezë e zier

•           1 fetëbuke e zezë (30 gr)

•           30 gr  gjizë

Paradreke

•           2 kivi

•           4 krakersaintegrale (misura)

Dreka

•           1 peshkivogëlzgareosefurre (120 gr)

•           1 fete bukë e zeze 30 gr

•           150gr lakratëziera (sallatë) +1 lugësupevajulliri

Mbasdite

•           1 pjatëtëvogëlrizoto me perimesikarrotë, misër, spec jeshil,specikuq  (60gr orizipagatuar)

Darka

            •           1 mollëmesatare

 E MERKURE

Mëngjësi

 

•           1/2 gotëlëngportokalliishtrydhur

•           1 fetëbukëtëzezë 30 gr + 1 lugëkafegjalp

•           1 fetëproshutëkrudo

 

Paradreke

•           10 bajame

•           1 dardhëmesatare

 

Dreka

•           120 gr fileto pule nëzgareosenëfurrë

•           150 gr sallatë  +1 lugësupëvajulliri

•           150 gr patatefurre

•           1 fetëbuke 30gr

 

Mbasdite

•           150 gr sallatëjeshile+ miser+domate=kastravec+specjeshil,tëkuq+karrotë pa vaj (me uthullbalsamike)

Darka

•         1 kos 0% + ½ molle me kanellë

E ENJTE

Mëngjesi

•           1/2 gotëlëngportokalliishtrydhur

•           1 fetëbukë e zezë 30 gr + 30 gr gjizë pa kripë

•           1 vezë e zier

 

Paradreke

•           1 grushtqershi

 

Dreka

•           1 pjatefasuleosethjerëza( 40 gr tëpagatuara)

•           150gr sallatë me spinaqdheperimesipas dëshirës+1 lugësupevajulliri

•           1 fete buke e zezë 30 gr

 

Mbasdite

•           1  kostotal 0% + 1 lugësupestafidhe + 7 lajthi

 

Darka

•           3 karrota

  E PREMTE

Mengjesi

•           1 gotëqumësht 1.5%

•            1 fetëbuke e zezë 30 gr + 1 fetëproshutëkrudo

•           1 grushtluleshtrydhe

 

Paradreke

•           1 banane e vogël

 •          5 arra

Dreka

•           1 krepe me domate+ kastravec + spec + djathtëbardhe + 30 gr fileto pule)

•           150 gr sallatë + 1 lugësupevajulliri

 •          1 mollëmesatare

 

Mbasdite

•           1 pjatë e vogëlsupe pule me oriz + 1 lugësupevajulliri

 

Darka

•           2 kivi

E SHTUNE

 

Mëngjesi

•           1/2 gotëlëngportokalliifreskët

•           1 fetëbuke e zezë 30gr

•           1 lugë e vogëlreçelosemjaltë

 

Paradreke

•           1 bananetëvogël

Dreka

•           150 gr sallatë + 1 lugësupevajulliri

•           1 pjatëmakarona me frutadeti (60 gr makaronatëpagatuara) + 1 lugësupevajulliri + djathparmixhanigrirë

Mbasdite

•           1 kos total 0 % + 1 grushtqershi

 

Darka

•           1 kastravectëvogël + 1 karrotëtëprerënëshirita

E DIEL

 

Mëngjesi

•           1/2 gotëlëngportokalliifreskët

•           1 fetëbuke 30 gr + 30 gr gjize

•           1 fete proshutekrudo

Paradreke

•           1kos total 0%

•           2 kivi

Dreka

•           120 gr fileto pule nëzgareosefurre

•           1500 gr perimetëzieraosezgare(brokoli,lulelaker,karrota, patate,speca, miser) 1 luge supedjathtëgrirëparmixhan + 1 lugësupëvajulliri

ose120 gr patatesallate me rigon + 1 lugësupevajulliri

•           1 fete buke e zezë 30 gr

 

Mbasdite

•         4 krakersa + 1 luge çajireçelosemjaltë

Darka

•           2 feta  tëholla mango

Ana XHAFO

Dietologe – Nutricioniste